Morski inox: zašto je važan i kako ga tretirati?

Morski inox

Danas ćemo malo pisati o kvaliteti inox-a, ali ne na način da se razbacujemo nekim oznakama ili postotcima koje običnom čovjeku ne znače apsolutno ništa. Jednostavno postoji kontinentalni i morski inox. Ako se kontinentalni upotrijebi na moru, bacili smo novac u vjetar. Neki majstori kažu da inox provjerimo sa magnetom jer kažu inox je nemagnetičan. Da. U pravu su, ali inox je nemagnetičan u dućanu kada ga kupimo zamotanog u najlonu. Čim ga mehanički tretiramo, može postati blago magnetičan. A niti jedno majstorsko oko ne može vidjeti je li inox morski ili kontinentali. Morska voda je izuzetno agresivna na materijale. Na inox djeluje i temperatura, ali i sam kisik. Toplija i hladnija mora različito djeluju na inox. Poznato je da na većim dubinama u moru ima manje kisika, pa će time i ta voda manje uništavati inox.

Što mi je dalo inspiraciju da nešto napišem o ovoj temi? Radili smo jednu ogradu na našem otoku Pagu. Putujući prema objektu primijetio sam lokalno autobusno stajalište napravljeno od inox-a na kojem se pojavio tzv. ČAJNI EFEKT. Objekt je bio toliko ružan da ne znam zašto ga nisu uklonili do sada.

Dok smo radili ogradu primijetio sam na susjednoj zgradi inox ogradu koja je izgledala očajno, što možete vidjeti i na sljedećim slikama. Nadam se da se vlasnik neće uvrijediti.

 

 

Taj inox na gornjim slikama nema veze sa morskim inox-om, a vlasnik je vjerovatno prevaren. Kako to obično ide, susjedi sa okolnih objekata su nas počeli obilaziti i gledati što radimo. Jedan nas je zamolio da dođemo pogledati njegovu ogradu za koju posjeduje ateste o porijeklu i kvaliteti materijala. Po atestima se vidi da je rađena od kvalitetnog morskog inox-a i da je dobro napravljena samo što ga nisu dobro zaštitili. Ne treba inox zaštititi na svim djelovima morske obale, ali na otoku Pagu uz solanu svakako treba.

Ograda je dobila čajni efekt što se vidi i po sljedećim slikama:

 

 

Morski uvjeti uz solanu na Pagu učinili su svoje, a čak su počeli i „jesti“ inox na pojedinim mjestima što je vidljivo iz sljedećih slika:

 

 

Srećom, već imamo iskustva sa tim problemom pa smo odlučili pomoći čovjeku. Prvo smo tretirali inox specijalnom tekućinom za čišćenje inox-a od grubih nečistoća i čajnog efekta. Kada je inox postao opet sjajan i kao nov, tretirali smo ga i sa drugom tekućinom za dodatnu zaštitu jer je to, kako kaže proizvođač, rađeno na principu nano tehnologije. Što god mu to značilo, znamo da je to odlično i da pomaže. Evo, ograda je na moru već dobrih 5 godina i kao da je danas napravljena. Pomogli smo čovjeku i nešto novo naučili.

 

Inox vanjska ograda na podestu sa okomitim ispunama i kuglicama

KATEGORIJE

 • Inox ograde
 • Inox proizvodi
 • Inox usluge
0
GODINA ISKUSTVA
0
ZADOVOLJNIH KUPACA

Potrebna vam je pomoć u odabiru inox ograde? Kontaktirajte nas.

Što kažu klijenti?

1. Pronađite model ograde

U našoj galeriji pronađite jednu od mnogih modela ograda koji će odgovarati vašim željama.

2. Kontaktirajte nas

O svojim željama i zahtjevima nas kontaktirajte putem telefona, email-a ili kontakt forme.

3. Vaš 3D model ograde

Sve vaše želje pretačemo u 3D prikaz ograde u stvarnom prostoru i šaljemo vam na uvid.

Kontakt forma

Kontaktirajte nas

Ispunite kontakt formu i obavjestite nas o svojim željama, pitanjima i zahtjevima.

 • Miška Šestanja 8, 10290 Zaprešić
 • 098/236-990
 • polivar.inox@gmail.com
 • Pon-pet: 08:00-16:00

Potrebna vam je pomoć u odabiru inox ograde? Kontaktirajte nas.

Polivar d.o.o. je 1992. godine počeo sa izradom mini pivovara i mini mljekara
kao osnovnom djelatnošću, a tokom godina naši proizvodi i usluge su se proširili na inox ograde, balkone, stubišta i slično.

O nama

 • Polivar d.o.o.
 • Miška Šestanja 8, 10290 Zaprešić
 • Email: polivar.inox@gmail.com
 • Mob: 098/236-990

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama i saznajte sve najnovije informacije.